Merkez Bankası’nın arkasında kimler var? Şevki Yılmaz Milli Diriliş’te açıkladı..

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 11 Haziran 1930 Tarih ve 1715 Sayılı Kanun (mülga) ile özel sermayenin de katıldığı bir anonim ortaklık olarak kuruldu. Peki neden Türkiye Cumhuriyeti değil? bu ayrımın arka planında hangi gerçekler var? Kanun koyucu tarafından Merkez Bankası’nın devlete ait bir kuruluş; bir kamu kuruluşu olduğu izlenimi vereceği endişesiyle “Cumhuriyeti” ibaresinden neden özenle kaçınıldı?

“MİLLETİN PARASINI DEVLET BANKASI BASMIYOR!”

Rize Eski Milletvekili, İlahiyatçı-Yazar Şevki Yılmaz, Milli Diriliş programında bu hafta 27 Mayıs darbesinden ekonomik sorunlara, Ramazan ayında gündeme gelen güncel tartışma konularından Erbakan hoca ile yaşadığı anılara kadar birçok konuyu gündeme aldı. Yılmaz, programın son bölümünde dolar üzerinden yaşanan ekonomik problemlerin ana kaynağına dikkat çekerek paraların üzerinde yazan “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası” ifadesinin sebeplerini şu ifadelerle anlattı:

“Koskoca bir milletin parasını devletin bankası basmıyor. CHP 1931’de bu bankayı şirket olarak kurdu. Devletin hissesi ne kadar? Yüzde 15.. Yüzde 85’i Türk ismindeki sabataistler, Abdülhamid’i tahttan indiren aileler. Rockefeller’in Türkiye’deki temsilcileri. Ama demir paraya bunu yazmamışlar. Çünkü demir paraya ihtiyacı yok! 1970’de bu oyun bozuldu. Ziraat ve İş Bankası hisseye devrederek yüzde 51’e yükseldi. Tayyip Erdoğan kardeşim de bu rakamı yüzde 55’e yükseltti. Yüzde 1 Kızılay’a, SGK’ya, belli bir miktar İş Bankasına verildi. İsmi açıklanmayan diğerleri kim? Nasıl biz bağımsızız, devletçiyiz, ulusçuyuz? Şu anda Merkez Bankası’nın faizi düşürememesinin, doların önüne geçememesinin sebebi bu..

DOLAR KURU ÜZERİNDEN NE PLANLANIYOR?

Anayasayı değiştiremiyorsanız Ziraat Bankası’nın ismini Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yapın. Ekonomimizi, IMF’ye, siyasi gücümüzü BM’ye, askeri gücümüzü NATO’ya ve paramızı sabataistlere teslim etmiş! Bürokrasi şimdi bile ulusalcıların elindedir. AK Parti hükümet idi iktidar değil. Merkez Bankası yüzde yüz devletin yönetimine girerse o zaman Cumhurbaşkanı millete şikayet etmez..”

1922 yılında Rize'den İzmit'e göç eden eski Karamürsel Müftüsü Ali Efendi'nin (r.a.) oğlu Şevki Yılmaz; 1955`de İzmit`te doğdu. İlkokulu 1967`de İzmit`te bitirdi. 1973 yılında İzmit İmam-Hatip Lisesi'nden mezun olduktan sonra, Derince Lisesi`ni de dışardan bitirdi. 1974 yılında MSP-CHP koalisyonunda, Adalet Bakanlığı Özel kalemi olarak görev yaptı. Şevki Yılmaz, İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü`nden 1980 yılında mezun oldu. Fakülte yıllarında Kartal Müftülüğünde Murakıp olarak memuriyet hayatına devam etti.